Infrarood en waterstof – Artikel van “Vakblad Installateurszaken”

Recentelijk lanceerde Schwank een innovatief verwarmingssysteem - geniumSchwank. Met behulp van infraroodstraling wordt een behaaglijk binnenklimaat gecreëerd. Het systeem werkt op basis van gas. En het is al waterstofready.

“Infrarood en waterstof” Artikel van “Vakblad Installateurszaken”

Een Interessant Huwelijk

Infraroodverwarmers zijn er in verschillende smaken. Zowel heldere-stralers als donkerstralers genieten grote populariteit. De geniumSchwank is een donkerstraler. Donkerstralers beschikken over speciale reflectoren. Deze donkere reflectoren bundelen de straling en kunnen daardoor gericht een gelijkmatige warmte in alle richtingen afgeven. Hierdoor wordt gelijk ook het warmteverlies geminimaliseerd.

Foto: Schwank

H₂-ready

Met de geniumSchwank lanceert de fabrikant de eerste IR-donkerstraler van het bedrijf die op 100% waterstof kan werken. De branders zijn hybride. Dit geeft ook de mogelijkheid om fossiele gassen te gebruiken en later over te stappen op waterstof. De branders zijn voorzien van een reflecterende FERAN-reflector. De reflectorbehuizing is volledig geïsoleerd om de convectiewarmteverliezen te verlagen. Hiermee heeft het een reflectorgeometrie van 95 % reflectie en een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 99 %. De brander is standaard traploos modulerend van 75 % tot 100 % voor ideale vermogensaanpassing aan de seizoensgebonden warmtebehoefte. Ook heeft de brander ModBus-mogelijkheid voor optimale regelbaarheid en connectiviteit.

Overstappen

“Een overstap van aardgas op waterstof is eenvoudig te maken. Je hoeft alleen maar een kleine aanpassing door te voeren aan de brander. Je kan het bestaande leidingenwerk blijven gebruiken, vanwege het vluchtige karakter van waterstof is er wel een monitoringssysteem nodig”, vertelt Wilfred Heesakkers, Business Development Manager bij Schwank.

Utiliteit

De nieuwe serie is beschikbaar in de vermogensklassen van 20 tot 50 kW en lengtes tussen 4 en 13 meter. Om het systeem op te hangen is een minimale plafondhoogte van 4,5 m vereist. Mede daardoor zal je de infraroodverwarmer niet in een woonomgeving aantreffen. “Bij klanten moet je vooral denken aan hoge ruimtes, bijvoorbeeld bedrijfshallen, sporthallen en showrooms”, licht Heesakkers toe.

Indicatief

Deze ontwikkeling erg interessant, omdat het een indicatie is dat fabrikanten ook andere verwarmingsoplossingen dan de traditionele ketel ‘waterstofready’ aan het maken zijn. Wordt Nederland een waterstofeconomie?

Waterstoffabrieken

Volgens Heesakkers is er een grote toekomst weggelegd voor H₂. “Zeker in de industrie. Je kan vlakbij industriële gebieden waterstoffabrieken neerzetten. Die kunnen dan brandstof leveren, maar ook energie bufferen. Daarmee voorkom je ook dat het elektriciteitsnetwerk vastloopt, wat je krijgt als iedereen op all-electric oplossingen overstapt. De koppeling met infraroodverwarming is interessant, omdat het energetisch gezien gunstiger uitpakt dan luchtverwarming, aldus Heesakkers.

Vloerverwarming

Klinkt allemaal aannemelijk, maar hoe zit het met andere concepten, zoals bijvoorbeeld warmtepompen die draaien op PV-panelen en via vloerverwarming hun warmte afgeven?
“Het is erg afhankelijk van de situatie. In fabriekshallen zal een klant eerder kiezen voor infraroodpanelen dan vloerverwarming, omdat hij waarschijnlijk om de zoveel jaar zijn inrichting zal veranderen. Dan wil je makkelijk wijzigingen kunnen doorvoeren in de vloeropbouw.”

Woningbouw

In de woningbouw daarentegen zal het zo’n vaart niet lopen, meent Heesakkers. Een belangrijke rem op de doorgroei van de waterstofeconomie blijft de beschikbaarheid van H₂. Dat is onder andere op te lossen door op wijkniveau de infrastructuur aan te leggen, zegt Heesakkers. In Nederland zijn daarom onder andere in Drenthe en Groningen experimenten gaande met waterstofwijken.

Rendement

Menig scepticus wijst daarnaast naar de lage omzettingsrendementen. Om groene waterstof te maken heb je namelijk duurzame energie nodig. Heel veel duurzame energie. Bij het omzetten van elektriciteit in waterstof gaat zo’n 50 procent van de energie verloren (zie ook elders in dit nummer). Ook bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit is er sprake van energieverlies: zo’n 40 procent. “Dat klopt”, beaamt Heesakkers. “Maar je hebt uiteindelijk wel een schone en klimaatneutrale oplossing, waarmee je de energievoorziening decentraal kan organiseren.”

Prognose

Al met al verwacht Heesakkers vooral een forse groei in de industrie en logistiek. “Het zou me niets verbazen als over een jaar of 10, zo’n 30 tot 40 % van de energievoorziening daar gebaseerd is op waterstof.”

Onderhoud

De geniumSchwank vraagt weinig onderhoud. “Wij adviseren om het systeem één keer per jaar te inspecteren,” zegt Heesakkers. “Dat betekent het verbrandingssysteem nalopen, inclusief de rookgasafvoer en de buizen in verband met vervuiling en de regeltechnische componenten.” Aan het einde van de levensfase kan het staal overigens worden hergebruikt.

Waterstofkleuren

Waterstof die is geproduceerd met fossiele brandstoffen als bron en waarbij tijdens de productie broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen, wordt grijze waterstof genoemd. Het merendeel van de geproduceerde waterstof valt in deze categorie. De belangrijkste bron voor grijze waterstof is aardgas. In Nederland wordt ongeveer 10% van het gewonnen aardgas ingezet voor de productie van waterstof, wat bijdraagt aan de positie van Nederland als op een na grootste waterstofproducent van Europa. Naast grijze waterstof kan er blauwe waterstof (uitstoot wordt afgevangen) en groene waterstof (uit hernieuwbare bron) worden geproduceerd.

Bron: Vakblad Installateurszaken – 05.09.23

Terug

Alle nieuws

Schwank zaalverwarmings- en koeloplossingen in gebruik

De elektrische industriële infraroodverwarming van Schwank

Nieuws

De elektrische, industriële infraroodstraler eSchwank overtuigt met snelle opwarmtijden, een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling en is geschikt voor hybride verwarmingsoplossingen. Hij kan worden geïnstalleerd in grote gebouwen met hoge plafonds en in buitenruimtes.

Infrarood en waterstof – Artikel van “Vakblad Installateurszaken”

Nieuws

Recentelijk lanceerde Schwank een innovatief verwarmingssysteem - geniumSchwank. Met behulp van infraroodstraling wordt een behaaglijk binnenklimaat gecreëerd. Het systeem werkt op basis van gas. En het is al waterstofready.

Schwank electrische warmtepompen als vervanger voor gasgestookte luchtheaters

Nieuws

De Schwank Benelux lucht-lucht warmtepomp is vaak een goede en relatief eenvoudig te installeren oplossing voor het gasloos / all-electric verwarmen/koelen van een bedrijfsruimte, en is in nieuwbouw en zeker ook goed toe te passen bij het vervangen van gasgestookte luchtheaters bij bestaande bouw.

Schwank viert zijn 90e verjaardag

Nieuws, Prijzen

In de 90 jaar van haar bestaan heeft Schwank zich ontwikkeld tot een wereldleider in industriële verwarming en expert in ventilatie- en koeloplossingen. Het succes is niet alleen te danken aan de gepatenteerde gas-infraroodverwarmingstechnologie, maar ook aan het strategisch leiderschap van de derde generatie van de familie. Het bedrijf richt zich nu op energietransformatie, dus waterstof- en elektrische verwarming worden de primaire aandachtspunten. Sinds dit jaar biedt het bedrijf de eerste 100% waterstofverwarming en is het een pionier in de overgang naar hernieuwbare energie.

Onze prijzen

Waar we trots op zijn

Onderscheiding Die Welt Top 100 voor Schwank GmbH.
Onderscheiding De Beste van de Duitse Mittelstand voor Schwank GmbH.
Onderscheiding Großer Preis des Mittelstandes voor Schwank GmbH.