ErP 2018 – Wat u moet weten over de Ecodesign-richtlijn

Logo ErP 2018

Sinds 1 januari 2018 is de ErP-richtlijn ook van toepassing op halverwarmingssystemen zoals donkerstralers. Systemen van Schwank halen hier uitstekende waarden. Lees verder om meer te weten te komen over de vereisten van de nieuwe Ecodesign-richtlijn.

Sinds 1 januari 2018 is de ErP-richtlijn ook van toepassing op halverwarmingssystemen zoals donkerstralers. Systemen van Schwank halen hier uitstekende waarden. Lees verder om meer te weten te komen over de vereisten van de nieuwe Ecodesign-richtlijn.

ErP – wat is dat eigenlijk?

ErP staat voor Energy-related Products en verwijst naar de EU Ecodesign-richtlijn [Richtlijn 2009/125/ EC]. De Duitse regering heeft deze richtlijn omgezet in nationaal recht met de Wet omtrent energie-gebruikende producten [EVPG]. Het doel is om energie en andere bronnen te besparen bij de productie, het gebruik en de verwerking van energie-gerelateerde producten in het kader van het geïntegreerde productbeleid binnen de Europese Unie [IPP]. Dienovereenkomstig wordt de gehele Life Cycle Cost van een product geanalyseerd. Overal in de EU moet uniforme wetgeving worden ingevoerd om handelsbelemmeringen te voorkomen.

Hoe zijn de productgroepen ingedeeld?

In de Ecodesign-richtlijn zijn energie-gerelateerde producten opgedeeld in groepen, de zogenaamde LOT’s. In de afkorting van de productgroepen staat

 • ENER voor het directoraat-generaal Energie
 • ENTR voor het directoraat-generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap
 • GROWTH [voorheen ENTR] voor het directoraat-generaal Groei van MKBs
 • EPS voor het directoraat-generaal Milieu

Wat is er veranderd sinds januari 2018?

Vanaf 1 januari 2018 is de ErP-richtlijn ook van toepassing op hal verwarmingssystemen zoals donker- of helderstralers [ENER / LOT 20 individuele verwarming van ruimten] en op hete-luchtapparaten [ENER / LOT 21 centrale verwarming door hete lucht zonder WKK]. De specifieke vereisten voor deze productgroepen zijn vastgelegd in Verordening [EU] 2015/1188. De richtlijn omvat de volgende vereisten voor infraroodstralers op gasbasis:

 • De seizoensgebonden verwarmingsefficiëntie [seizoensgebonden efficiëntie] moet ten minste 74% zijn voor donkerstralers. Voor helderstralers is de minimumwaarde zelfs 85%. Producten waarvan de index onder deze kritieke waarde ligt, mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer verkocht worden.
 • De NOx-emissie voor donker- en helderstralers mag maximaal 200 mg / kWh zijn.
 • Productinformatie op de verpakking moet in duidelijke taal en naar waarheid geschreven zijn.

Hoe worden de ErP-waarden voor donker- en helderstralertechnologie eigenlijk gemeten?

De seizoensgebonden energie-efficiëntie van donker- en helderstralers wordt met name gemeten aan de hand van:

 • De thermische efficiëntie van de apparaten
 • De stralingsfactor

Beide waarden worden gewogen met 15% bij nominale belasting, en 85% bij gedeeltelijke belasting.

 • Ook relevant zijn zogenaamde correctiefactoren. Deze factoren nemen in acht:
 • In hoeverre het apparaat gemoduleerd kan worden F [1]
 • Let op! Apparaten die door veelvuldig in- en uitschakelen van de brander een grote temperatuurschommeling in de buizen en daarmee verhoogde emissie van verontreinigende stoffen ondervinden zijn geen modulerende inrichtingen
 • De stroomconsumptie F [4]
 • Het gebruik van een permanente waakvlam F [5]

Waar dienen de nieuwe maatregels voor?

Met de introductie van de eisen verwacht de EU een verschuiving in de markt naar meer energie-efficiënte producten. Het koopproces voor consumenten moet ook transparanter en overzichtelijker worden, met betere mogelijkheden voor vergelijking van de producten. Het principe van het vergelijken van stralingsverwarming is echter niet nieuw. Al 25 jaar werkt Schwank samen met de Europese Vereniging voor Infraroodstralingsverwarmingssystemen [ELVHIS] aan de objectieve vergelijkbaarheid van halverwarmingssystemen onderling en in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Als leider op het gebied van technologie en innovatie maken we gebruik van de modernste meet- en testsystemen voor een betrouwbare analyse van de stralingsprestaties van industriële verwarmingssystemen in overeenstemming met de nieuwe EN-normen 416-2 en 419-2. Met seizoensgebonden energie-efficiëntie is de vorige standaard nu uitgebreid en is een Europa-wijde indicator voor de energie-efficiëntie van infraroodverwarmingssystemen vereist.

Wie draagt de verantwoordelijkheid?

De respectieve fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het bepalen van de performance van hun producten. U bent verplicht om deze informatie openbaar beschikbaar te stellen. In Duitsland zijn de deelstaten verantwoordelijk voor toezicht op de markt aangaande ecologisch ontwerp en energielabels. Ze worden gesteund door de BAM [hogere federale autoriteit in het bedrijventerrein van het federale ministerie van Economische Zaken en Energie]. De taken omvatten o.a. activiteiten als steekproeven van producten en documentatie.

Conclusie: wat betekent de ErP-richtlijn in de praktijk?

“Als kwaliteitsbureau zijn we zeer verheugd over het feit dat seizoensgebonden energie-efficiëntie nu ook een Europees kwaliteitskeurmerk biedt voor infrarood halverwarmingsapparatuur, en op deze manier worden inefficiënte apparaten achtereenvolgens uitgesloten van de markt”, zegt Prof. Dr.-Ing. Friedhelm Schlößer, voorzitter van de gas-werkgroep van figawa en president van de Europese vereniging voor producenten van gas-infraroodverwarming [ELVHIS]. De directeur van Schwank GmbH, die verantwoordelijk is voor de technische zijde van het bedrijf, wordt beschouwd als een bewezen expert op het gebied van energie en warmte-engineering. Prof. Schlößer: “Een aantal van Schwanks medewerkers is zeer actief binnen nationale en internationale normalisatiecommissies. Als sectorleider in kwaliteit en innovatie streven onze ingenieurs, planners en klanten ernaar om altijd transparante, geldige en vergelijkbare informatie te bieden als basis voor de besluitvorming.” Schlößer: “Het juiste ontwerp van het verwarmingssysteem voor de zeer uiteenlopende ruimtes is ook uitermate belangrijk voor energiezuinige halverwarming. Maar zelfs vandaag de dag is er nog een enorm potentieel voor energiebesparing. Daarom ondersteunen we onze klanten met hooggekwalificeerde ingenieurs en technici en moderne simulatietools. Naast de uitstekende efficiëntie en de zeer lange levensduur van onze infraroodstralers hebben we onze jarenlange ervaring en expertise ook verwerkt in nieuwe, volledig gedigitaliseerde besturingstechnologie. Dit stelt ons in staat om de hoge rendementswaarden van de individuele apparaten samen te brengen met het gebouw, de verwarmingstechnologie en gebruikersgedrag. Uiteindelijk telt voor de klant de totale waarde zijn totale besparing over de gehele levenscyclus.”

Hoe voldoen energiezuinige halverwarmingssystemen van Schwank aan de nieuwe richtlijn?

Momenteel zijn twee modellen van Schwank – helderstraler Supra en donkerstraler Delta – de meest efficiënte toestellen in de markt.

Helderstraler Supra “straalt”, met een jaarlijkse efficiëntie van 94,8%, een straling factor van 80,9% en extreem lage NOx-waarden (0-8 mg / kWh). Dit laatste is te danken aan een speciaal ontworpen 3D-oppervlak en de formule van onze zelfgemaakte keramiek.

Donkerstraler Delta biedt een uitstekende efficiëntie van 98,6%, een stralingsfactor van 80,3% en NOx-waarden tussen de 50 en 65 mg / kWh. Maar ook alle andere producten van Schwank voldoen aan de nieuwe normen – en overstijgen deze zelfs. Tot slot: sinds de oprichting van het familiebedrijf door Günther Schwank meer dan 85 jaar geleden is één ding onveranderd gebleven: het streven naar innovatie en de beste infraroodverwarming. [Messungen stand, 12.2017]

Hoe kunt u voordelig profiteren van energiebesparende halverwarming?

De efficiëntie van halverwarming staat of valt met de intelligentie van de verwarming en zijn regelaar. Daarom brengt Schwank al zijn ervaring en competentie van de afgelopen 85 jaar samen in de technologisch unieke besturingstechnologieën voor de halsector. Naast speciaal voor infraroodstraling ontwikkelde gasbrander controllers is er nu de nieuwe – volledig digitale – Schwank Control Touch [SCT]. Met de SCT is het nu mogelijk om de werking van individuele verwarmingen binnen complexe grootschalige systemen te controleren en te optimaliseren. Tegelijkertijd zijn de staat en gebruiksgegevens van de zeer efficiënte Schwank infraroodstralers zichtbaar voor de gebruiker. De SCT kan communiceren met verschillende BUS-systemen en eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande gebouwbeheersystemen.

Waar kunt u terecht voor meer informatie?

We adviseren u graag persoonlijk over uw vragen rond de Ecodesign-richtlijn en energiezuinige halverwarming.

Bel ons: +31 183766050

Of stuur een email: schwank@Schwank.nl

Terug

Alle nieuws

Schwank zaalverwarmings- en koeloplossingen in gebruik

De deltaSchwank is een buizenverwarmer van Schwank.

Schwank is wereldmarktleider voor infrarood buizenverwarmingen

Nieuws, Prijzen

Een onlangs gepubliceerd marktonderzoeksrapport van "Industry Research" bevestigt de Schwank Groep als de wereldwijde marktleider op het gebied van infrarood-buisverwarmingen.

Oliver Schwank hält mehrere Exemplare des Lexikons der deutschen Familienunternehmen.

Schwank in the Encyclopaedia of German Family Businesses

Bedrijf, Nieuws, Prijzen

Schwank in the Encyclopaedia of German Family Businesses

Nieuwsbrief December 2020

Nieuws

Aan het begin van het jaar hebben we nieuwe producten aangekondigd. Wij presenteren u met trots onze nieuwste aanwinst; DE MONSTERFANS.

Das Keyvisual von MonsterFans.

HVLS-Ventilatoren voor de industrie: De monsters komen eraan!

Nieuws

In juli 2020 lanceert Schwank een gloednieuwe productlijn. Het gaat om HVLS-fans voor industriële gebouwen. Schwank noemt haar grote fans MonsterFans.

Onze prijzen

Waar we trots op zijn

Onderscheiding De Beste van de Duitse Mittelstand voor Schwank GmbH.
Onderscheiding Großer Preis des Mittelstandes voor Schwank GmbH.
Onderscheiding Die Welt Top 100 voor Schwank GmbH.